Wat is styrene en waarvoor wordt het gebruikt??

Deze stof (in de wetenschappelijke wereld ook bekend als STY, styreenmonomeer, vinylbenzeen, fenylethyleen, styrol, styrol, styroleen, cinnamene, styron en cinnamol) is een heldere, kleurloze tot lichtgele, olieachtige vloeistof dat een zoete geur heeft. Het heeft de formule C8H8, is brandbaar en het verdampt gemakkelijk. De stof is een essentieel onderdeel voor de productie van duizenden alledaagse producten. In dit blogartikel lees je alles over de werking en toepassing van styrene.

Hoe wordt het gemaakt?
De stof komt van nature voor en het wordt in veel voedingsmiddelen aangetroffen, zoals aardbeien, koffie en kaneel. De naam en de origine zijn afkomstig uit de styrax-bomen waaruit het sap (benzoninehars) kan worden gewonnen. Het is tegenwoordig echter afgeleid van aardolie- en aardgas bijproducten. Commercieel kan het ook samen met propleenoxide worden geproduceerd, in een proces dat bekend staat als POSM of SM / PO.

Hoe wordt het opgeslagen en gedistribueerd?
Deze stof wordt opgeslagen in roestvrijstalen, zinken en / of stalen tanks en vaten. Het kan worden vervoerd met tankwagens als vrachtwagens. Het heeft een soortelijk gewicht van 0,91 en een vlampunt van 31 ° C en is dus licht ontvlambaar. Het moet daarom worden opgeslagen in een koele, droge en goed geventileerde ruimte zonder ontstekingsgevaar. Het is geclassificeerd als verpakkingsgroep III, gevarenklasse 3, en moet worden geëtiketteerd als mogelijk irriterend.

Waar wordt styreenstof voor gebruikt?
Dit is een synthetische chemische stof en wordt gebruikt bij de vervaardiging van materialen die vervolgens worden gebruikt om een verscheidenheid aan producten te produceren. De meest herkenbare is polystyreen, waarbij bijna 65% van al het styreen wordt gebruikt om dit te produceren. Polystyreen wordt gebruikt in een enorm scala aan alledaagse producten en is te vinden in onder meer verpakkingen, speelgoed, recreatiemateriaal, elektronica en bijvoorbeeld veiligheidshelmen.

Andere geproduceerde materialen zijn onder meer acrylonitril-butadieen-styreen (ABS) en styreen-acrylonitril (SAN) harsen en zijn goed voor ongeveer 16% van het verbruik. ABS is een hars die wordt gebruikt in de auto- en elektronica-industrie, terwijl SAN een plastic is dat wordt gebruikt in een reeks consumentengoederen, verpakkingen en automobieltoepassingen.

Ook wordt deze stof gebruikt bij de vervaardiging van styreen-butadieenrubber (SBR) en is goed voor ongeveer 6% van het verbruik. SBR wordt gebruikt in autobanden en in riemen voor machines, maar ook in huishoudelijke artikelen zoals speelgoed, sponzen en vloertegels.

Onverzadigde polyesterhars (UPR), beter bekend als glasvezel, is een ander materiaal op basis van styreenstof en dit is ook verantwoordelijk voor ongeveer 6% van het verbruik.

Vrijwel iedereen heeft een product in huis of op kantoor dat met deze stof mede vervaardigd is. Deze stof is onmisbaar voor de productie van een verscheidenheid aan alledaagse producten.


Delen