Leer meer over plasticizers

Plasticizers of weekmakers worden toegevoegd aan verschillende materialen, meestal plastic of elastomeren, om ze zachter en meer flexibel te maken. Ze zijn kleurloos en geurloos en dat biedt dus een tal van voordelen. Eén van de grootste voordelen is echter hun duurzaamheid, wat ervoor zorgt dat Poly Vinyl Chloride of PVC materialen waarin ze worden gebruikt tot wel 50 jaar of zelfs langer kunnen meegaan. Dit maakt hen het materiaal bij uitstek in een brede waaier van verschillende toepassingen.

In welk type producten worden plasticizers zoal gebruikt?

Op dit moment worden zo'n honderd verschillende plasticizers of weekmakers over de hele wereld geproduceerd. Ongeveer 90 procent hiervan worden in de productie van Poly Vinyl Chloride of PVC producten gebruikt. De belangrijkste toepassing van flexibel Poly Vinyl Chloride vindt men terug in de bekleding van vloeren en muren, daken, elektriciteitskabel en -isolatie, de auto-industrie, de medische wereld, lederwaren, etc...

Plasticizers en hun efficiëntie

Sommige weekmakers zijn efficiënter dan andere. De efficiëntie wordt gebruikt om het vermogen uit te drukken om een materiaal zachter te maken en neemt toe, terwijl het moleculair gewicht ervan afneemt. Weekmakers worden gemaakt door een reactie van alcohol met zuur. Daarom neemt de efficiëntie ook toe met de lengte van de moleculaire alcohol-ketting.

Plasticizers en hun effect op de menselijke gezondheid en het milieu

Omdat het zou kunnen dat sommige ftalaten van laag moleculair gewicht de menselijke hormonenspiegel verstoren, wordt het gebruik van weekmakers die deze ftalaten bevatten vermeden in de verpakking van voedingsmiddelen, maar ook in de productie van medische hulpmiddelen en van kinderspeelgoed. Indien weekmakers nodig zijn in deze producten, worden hiervoor weekmakers gebruikt die niet-ftalaten bevatten.

Twee belangrijke trends worden dan ook onmiddellijk opgemerkt in de moderne literatuur over de weekmakerindustrie. De eerste trend is dat vrijwel alle nieuwe toepassingen betrekking hebben op niet-ftalaatsystemen en dus geen negatieve gevolgen hebben voor de hormonenspiegel van mens en dier. De tweede hoofdtrend is dat ongeveer 50 procent of meer van het industriële onderzoek naar weekmakers gericht is op hernieuwbare, duurzame bronnen. Zo is tegenwoordig het gebruik van natuurlijke oliederivaten in weekmakers een grote trend in de industrie.

Allerlei natuurlijke oliën kunnen hiervoor worden gebruikt, maar de meest algemeen gebruikte oliën zijn sojaolie, lijnzaadolie, zonnebloemolie, wonderolie, maïsolie, koolzaadolie, palmpitolie, katoenzaadolie, arachideolie, kokosolie, palmolie, Chinese houtolie en distelolie. Er wordt dus duidelijk op een positieve manier gewerkt aan duurzaamheid en ecologie in de weekmaker industrie.

Bronnen:

1. Applied Polymer Science: 21st Century, 2000

2. Applied Plastics Engineering Handbook, 2011

3. Technology Watch: Plasticizers, 2015


Delen