Kabels en leidingen: hydrofoorpomp

De hydrofoorpomp

Hydrofoorpompen worden tegenwoordig steeds vaker in woonhuizen toegepast. Ze zorgen voor een drukverhoging in de leidingen van uw huis. Het zijn zelf aanzuigende pompen.  Een hydrofoorpomp zal vaak worden gebruikt bij een regenwatersysteem om een tuin te besproeien. Een hydrofoorpomp kan voor meerdere doeleinden worden toegepast, zoals bij het doorspoelen van een toilet, vaatwassers, wasmachines en eventueel bij gebruik van een tweede douche. Wanneer we gelijktijdig uit meerdere aftappunten water afnemen, wordt de druk op de leidingen minder. Er zal dan ook minder water uit de leidingen komen. Dat kan verholpen worden door een hydrofoorpomp toe te passen.


De werking van een hydrofoorpomp

Een hydrofoorpomp is voorzien van een waterreservoir, drukvat. De pomp zal het water aanzuigen om het drukvat te vullen. Dat gebeurd via de aanzuigleiding. Wanneer het drukvat vol is, schakelt de pomp automatisch uit. De inhoud van het waterreservoir is bijna altijd 20 liter. De hydrofoorpomp is op meerdere aftakpunten van de leidingen aangesloten. Zodra er water wordt gevraagd op een van de aftakpunten, loopt het water vanuit het drukvat naar het aftappunt. Bij een kleine hoeveelheid water zal de pomp, om het drukvat bij te vullen, niet aanslaan. Wanneer het drukvat echter te weinig water gaat bevatten, slaat de pomp weer automatisch aan om het drukvat bij te vullen. Als het drukvat vol is slaat hij weer af.


Opbouw van de hydrofoorpompen

Een hydrofoorpomp heeft in principe een drukvat en een schakelaar. Er zijn er twee soorten, met een drukvat en zonder.  Met drukvat. Zodra het drukvat vol is zal de pomp stoppen. Wordt het waterniveau in het drukvat te laag dan wordt hij weer ingeschakeld. De omvang van een dergelijke installatie is groter dan een zonder drukvat. Het is in principe een beregeningspomp met een drukschakelaar. Zonder drukvat. Wanneer een hydrofoorpomp in een kleine ruimte moet worden geplaatst, moet men er een gebruiken zonder drukvat. Wanneer bij een dergelijke installatie water wordt afgenomen, blijft de pomp constant draaien. Bij zo'n installatie hoor je de pomp altijd draaien als er water wordt afgenomen. Zolang er dus water wordt verbruikt, verbruikt hij ook elektrische energie. De hydrofoorpomp zal altijd in een goed geventileerde ruimte moeten staan. Hij moet droog staan en wat ook zeer belangrijk is dat de ruimte, waarin hij wordt geplaatst, vorstvrij is. Hij moet gemakkelijk bereikbaar zijn en altijd van een aardverbinding voorzien zijn. Aan de invoerzijde moet de pomp voorzien zijn van een veiligheidsklep. Wanneer u zich aan deze regels houdt, kunt u veilig gebruik maken van de hydrofoorpomp. Het is altijd gemakkelijk dat, als u water afneemt, er voldoende druk op de leidingen is.

Kijk voor een hydrofoorpomp op Irritech.


Delen