Veiligheidsvoorzieningen: oogdouches

Een oogdouche is vaak op middelbare scholen aanwezig. Wanneer een ongeluk gebeurt tijdens de scheikunde les waarbij er iets in het oog is gekomen moet er direct een oogdouche genomen worden. Oogdouches zijn daarom ook vaak aanwezig bij laboratoria in het ziekenhuis en andere gebouwen. 


Hoelang duurt een oogdouche?

Een oogdouche is een relatief groot apparaat. Het is te vergelijken met een flinke straal water dat door blijft spuiten zolang er aan getrokken wordt. Daarbij is het openhouden van het oog een pijnlijke bezigheid. Je moet trekken aan een oogdouche. Daarom kan beter iemand anders trekken, zodat de persoon in kwestie zijn oog open kan houden. De natuurlijke reflex van het oog bij binnenkomend water is namelijk om zich te sluiten: en dan gaat het doel van de oogdouche aan zich voorbij.  


Series

De L-serie oogdouche wordt gebruikt op laboratoria. De R-serie, W, T en M series zijn er ook: de W-serie heeft een gegarandeerde temperatuur van 20 tot 25 graden, de T-serie heeft een watertank waar geen waterleiding aanwezig is en de R-serie is vervaardigd van roestvrij staal. De oogdouche wordt niet vaak gebruikt, maar is wel verplicht en leerlingen worden ook voorgelicht over de aanwezigheid van deze douche. De M-serie oogdouche is afgedekt voor stof en vuil. Het zou namelijk wat zijn als je dat in je oog krijgt. 


Verder

Wat kost een oogdouche? Natuurlijk kost dit op zichzelf niks: er zit gewoon water in de douche. Er is een nood oogdouche te vinden voor 214 euro op Google, maar! Er zijn ook kleine oogdouches te verkrijgen. Geen hele douche aan de muur die bovendien gemonteerd moet worden, maar bijvoorbeeld de Plum Oogdouche van 200 Ml in een bus. Voor 11,43! Maar heb je die altijd bij de hand? Een pictogram van een oogdouche kost 3,06 euro. Er zijn genoeg websites met een ruim assortiment aan oogdouches. Kijk bijvoorbeeld op de site Matcon. Eigenlijk zijn de bussen geen oogdouche, maar een oogspoeling. Misschien kun je die ook wel bij de drogist krijgen. En anders weet de huisarts wel een manier.

Voldoet een oogspoeling wel?

Denk namelijk aan de hoeveelheid water die er naar beneden valt bij een echte oogdouche. Dat is een heftige stroom die in één keer al het schadelijke materiaal hardhandig uit het oog kan verwijderen. Een oogspoeling is subtieler en minder fysiek ongemakkelijk. Maar het is de vraag of dat voldoet. Dit kun je navragen bij de huisarts. 


Delen